Saturday, 10 November 2012

Happy birthday to me.. 10.11.12 ..

      Assalamualikum...

Hai..hai.. lame tak mengupdate, what's up?? hope sihat-sihat belaka ye?? ok good. Happy birthday to me. Alhamdulillah di panjangkan umur lagi.. Tima kasih ya Allah.. Semakin lama samakin meningkat usia dah.. Syukur ya Allah kerana memberi peluang untukku bernafas dimuka bumi ini. Semoga dipanjangkan usiaku, di murahkan rezekiku, dan di beri kesihatan yang baik. Dan dipertemukanku jodoh yang baik-baik. Semoga hidupku diberkati dunia dan akhirat. Di beri kekuatan dan semangat yang tinggi untuk menghadapi segala cabaran dan dugaan dariMU dan di beri nikmat untuk merasa kebahagiaan bersama keluarga. Aminn.. Syukur ya ALLAH ^_^

Tajuk entri ni happy birthday to me.. agak keterlaluan disitu. Wish sendiri-sendiri jee, ada jugak macam tu..Huhu. sila abaikan.

Usiaku sudah menjangkau ke angka......, born 1993 errkk kira lah sendiri hehe. Satu benda yang aku perasan tarikh hari ni agak cantik juga yaa... Tak cantik pun takpa.. sila lah iyaa kan jugak.. please..please..=.=" hehe.



10.11.12







Thursday, 1 November 2012

SELAMAT HARI ULANG TAHUN


   Assalamualikum...

 Hai..hai.. Hari ni 1/11/2012, Tarikh istimewa ayah dengan mak kan.. Alhamdulillah ulang tahun perkahwinan yang ke-22 tahun ayah dan mak. Wee~ dah 22 tahun ayah dan emak bersama. Selamat ulang tahun perkahwinan ayah dengan mak terchinnta ♥ HEEE~ 

~ Saya doakan semoga ayah dan emak bahagia hingga ke Syurga InsyaAllah ~




Saturday, 25 August 2012

TIPS,TRICK,DAPATKAN MAINAN PERCUMA:)

            
    Assalamualaikum...

Tadi masa tengah lepak-lepak depan tb, tiba-tiba terfikir nak makan burger tanpa membuang masa saya pun ajak lah ayah pergi kfc nak makan burger, sampai je dekat kfc di first place tuu.. mak aii ramai gila.. ayah cakap hang nak beratur ka?? jom lah pi makan dekat tempat lain.. saya pun emm jom lah, tapi adik pulak cakap tak mauu larhh... aku nak makan sini ja.. kan tadi aku dah habaq aku tak mau makan jauh-jauh, kalau cakap sini, sini jalah(adik darjah tiga, anak bungsu dalam keluarga, musuh ketat aku kerana selalu berselisih paham).. lepas tu kami keluar kejap, after dah bincang2 sebab masing-masing malas nak pergi beratur, then ayah kata jom lah kita makan kfc dekat R&R jalah, situ confirm tak ramai sangat nanti.. so kami pun pergi lah R&R. sampai2 ja hujan lah pulak, kebetulan payung pun ada satu ja.. Aku bab2 redah hujan ni memang perkara biasa dah, sebab kalau hujan masa kat tempat belajar, bukan aku guna payung pun, main redah ja.. renyah nak payung2. kira dah berpengalaman lah buat kerja2 ni,hehe. apa lagi lari laju-laju lah... orang first sampai okay, wah bangga kejap >.< 

Lepas dah oderr semua and makanan pun dah ambik, tunggu nak bawak ke meja dan makan je.. dah duduk-duduk tu tiba-tiba terdengar suara budak kecik menangis.. first2 tu tak pe lagi.. biar lah kan, budak2 nangis biasa lah tu, kalu bapak budak nangis lain lah kan. Malas nak layan. Tapi 10 minit aku duk makan pun budak tu tak berhenti-henti menangis lagi, kerongkong aku dan2 rasa nak termuntah, telinga apatah lagi.. ngiluuu, bingit yak amatt.. grrr nak makan pun tak selera lah. mana taknya budak tu tadi depan  meja aku jah.. adoii sakit2.

Tak kesah sangatlah kan sebab dia tu budak2 manalah dia tau apa2.. yang menyakitkan hatinya adalah MAK budak tu (seharusnya bertimbang rasa kepada pengunjung2 lain, atleast pujuk anak tu).. aku macam nak p lempang je mak dia laju-laju.. anak nangis dia buat tak tau ja,bukannya nak pujuk, ni langsung tak pujuk. Makan tanpa rasa bersalah pulak tu, Sedangkan orang ramai kot dalam kedai tu.. arhhh geramnya. Anak dia nangis 30 minit lamanya aku rasa, kesian budak tu... Suara anak dia nangis tu annoying kuat gila. bayangkanlah satu frencais tu bunyi suara budak tu je duk menangis.. semua orang makan dalam keadaan tidak tenang time tu, aku dapat nampak dari pancaran wajah setiap orang dalam kedai tu... budak tu nagis lama gila kot, sampai kan zinger buger sama cheezy wedges satu plate, and air dua gelas dapat aku habiskan time tu, perhh tadi cakap nak termuntah bagai, tapi apa.. haha. mungkin tekanan suara budak tu menyebabkan selera makan aku tiba2 meninggkat dan kepantasan makan pun jadi laju. =,="
Renungkan gambar di bawah!!

<Google image>

Pastukan pekerja2 kat situ pun datang lah.. mungkin dah than bunyi bising agaknya.. lepas tu diorang pun tanyak dekat budak tu, adik nak apa?? budak tu pun jawablah.. (bla..bla..bla..) aku pun, apa dia mak?? dia cakap nak apa?? spiecy??? mainan! ohh... mainan, ingat spiecy. nampak tak kepekakkan telinga aku tu, ni mesti effect daripada suara budak tu tadi. (ayat cover). 

seminit kemudian budak tu datang balik dengan membawa mainan patung spiderman di tangan dengan wajah penuh senyuman kepuasan. Akhirnya dunia kembali aman dan tenang.. Akhirnya.. 

Nampak tak permainan dia?? kalau korang nak mainan free and then tak cukup duwet nak beli.. silalah mencuba taktik di atas, trick ini hanya berkesan untuk kanak-kanak yang berusia 5 tahun kebawah sahaja. kalau engkau yang dah umur hampir dua puluh lima tahun tu jangan berfikiran cetek nak buat macam ni.. aku rasa pekerja tu akan datang jugak nanti.. bukan datang bawa kau pergi ambik mainan.  tapii.... datang bawak kau masuk belakang kedai. belasah kau sampai lembikk.. so kalau nak praktik tu sila tengok umur dulu ye... kalau dah nak sangat sila bawak anak2 buah atau kalau ada adik2 yang masih kecil tu untuk dinangiskan sambil mintak mainan. okay.. setakat itu dulu bebelan pada hari ini.. tak terlambat lagi rasanya kalau nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin. tata. -:p





Saturday, 18 August 2012

terlupa birtday ayah

           
 Assalamualaikum...

Hai.. kalian, sihat? Alhamdulliah semua sihat :) ada cerita sedih nak di story mory nii.. semalam birthdya ayah saya entah macam mana pulak saya boleh terlupa.. sedangkan di hari-hari sebelum ni saya dah ingat sangat2 dah tarikh birtday ayah saya.. bila tiba harinya saya boleh terlupa, bukan setakat sya je lupa.. family saya yang lain pun. Mesti ayah saya sedihh kan, ye.. memang dia sedih pun. Rupa-rupanya dia tunggu text dari saya untuk wish dan ingat birthday dia, seperti yang selalu saya buat sebelum-sebelum ni, saya akan wish kepada ayah saya time tengah-tengah malam.

yang boleh membuatkan saya teringat birthday ayah saya ni, ceritanya macam ni masa dekat shopping complex, ayah tiba-tiba dia beli kek, nampak tak?? dia beli kek sndiri-sendiri je.. sebab dah tak der sorang pun anak dia ingat birthday dia,sob..sob..hehe, ok sambung.. pastu saya saja lah cakap macam ni..ehh beli kek untuk birthday sapa nii.. lepas tu adik saya yang kecik tu sambung.. beli untuk adik lah kan hari tu birthday adik,

saya pun ohhh.. bukan birthday adik mak dah beli kek ke hari tu?lagi pun birthday adik kan bulan 6 hari tu.. jangan nak ngada2 cakap birthday adik.. hee... pastu tiba-tiba mak saya bersuara ohh ni untuk birthday ayah. saya pun terkejut kejap, yelahh... semalam birthday ayah lah.. ayah happy birthday sorry kakak saja2 buat lupa, memang kakak nak ingat pun dan memang nak wish lambat sikit. (ayat cover)

lepas tu sy jalan menghampiri mak dan berbisik di telinga mak, makk.. kenapa tak ingatkan sy yang semalam birthday ayah.. kakak.. mak pun terlupa sebenarnya, hari ni baru mak ingat,ahh sudah..hehe rupa-rupanya mak pun tak ingat, pastu ayah cakap lah.. yang sebenarnya ayah dah cerita kat mak dia cakap kakak dah tak ingat birthday ayah kali ni.. selalu dia akan text dan wish birthday ayah.. tu mak cerita kat sy,

ayah pula cakap masa dia dekat sekolah ada sorang jee student dia yang ingat, budak perempuan ni tanya dekat ayah saya, cikgu.. hari ni berapa hari bulan?? hari ni hari apa cikgu?? banyak kali pulak tu dia tanya dekat ayah saya.. ayah saya cakap lah hari ni 15 hari bulan.. ye.. selamat hari jadi cikgu.. ayah sy cakap tengok anak murid dia je ingat, anak dia sendiri tak ingat pun..walaupun ayah sy nampak macam biasa-biasa je, tapi sebenarnya dia touching jugak tu dengan sy hehe..



happy birthday ayah :)


sorry ayah, lepas ni kakak tak lupa lagi tarikh birthday ayah.. ayah sy sedih lah sebab ayah rapat sikit dengan saya, lepas jalan-jalan sy diam-diam pergi singgah kedai hadiah.. pening punya nak beli apa, last-last saya belikan ayah neck tile, dalam tengah runsing duk memilih yang sesuai tu.. bukan apa takut tak sesuai pulak dengan ayah saya nanti, bab pilih barang ni sy fail,hehe... tiba-tiba tengah belek2 mak datang.. cepat sikit, dorang dah tunggu dalam kereta tu.. makk tolong kakak pilih ni, mak yang ni cantik tak?? cantik2 cepat2.. hehe, senangkan mak. Rupanay mak pun belikan ayah hadiah juga dekat kedai tu.. hehe -:p


Wednesday, 15 August 2012

ho..ho..ho..balik kampung,hati girang :)

               Assalamualaikum...

Hai apa khabar? harap-harap baik lah ye.. dah nak dekat raya ni. Hari ni excited sangat sebab dah nak balik kampung, Alhamdulillah dapat balik awal sikit walapun roommate semua dah balik dari petang lagi, sob..sob.. tinggal sy sorang je yang belum balik lagi, bas saya lepas maghrib, insyaAllah 8.30 bertolak lah balik ke kampung. Rinduunya dekat family terutama mak dan ayah yang disayangi.. tunggu ye nanti cek balik.hehe :)

Sebenarnya ada lagi sorang classmate sy yang belum balik lagi, tiket bas dia hilang jadi dia terpaksa balik hari jumaat, sabar ye.. sy doakan awak semoga selamat sampai walaupun awak balik lambat sikit pada saya, memandangkan dia masih ada jadi kami berbuka puasa sama-sama pada hari ini.. terima kasih awak kerana temankan saya berbuka :) 

Ok lepas je berbuka selesainya solat maghrib saya pun bersiap-siaplah untuk pulang, dalam diri berkobar-kobar ni nak balik raya dan berbuka puasa dekat rumah bersama-sama family, hari tu sempat berbuka 2 kali je dengan family, first2 puasa hari tu,, rindu nak berbuka bersama lagi..

Lepas je naik bas pada pukul 9 malam kami pun bertolak pulang ke kampung halaman nii.. wahhh bestnya. sebenarnya ini adalah first time saya balik raya naik bas, sebelum ni parents saya yang datang ambik. Entah macam mana sy sendiri yang offer nak balik dengan bas, waa.. menyesal pulak pergi offer diri nak balik dengan bas,hehe.. 

tapi apa2 pun saya rasa bersyukur sebab dapat jugak balik berhari raya walaupun naik bas, tak kesah lah naik apa pun kn?hehe.  Alhamdulillah pada pukul 12 lebih macam tu sy pun sampai lah di dataran, sampai je famiy dah tunggu, menanti kepulangan saya, terharuu dan bersyukur selamat sampai ke negeri sendiri.. 
so korang2 sy nak ucap selamat hari raya maaf zahir dan batin, halal kan makan minum saya.opps terlebih sudah! hehe -:p





Sunday, 12 August 2012

majlis berbuka mengundang sakit perut

             
  Assalamualaikum...

yeay tadi ada majlis berbuka puasa bersama naik cancelor Uitm iaitu Dato' Sahol, pada mulanya rasa macam malas sangat nak pegi sebab baru balik daripada kelas mestilah rasa penatkan, so cadang memang dah tanak pergii..tapi kan 5.30 lagi aku dah sampai sana. awal kan? awal kan?? hehe. yang bestnya sebab dapat stiker tu je and ofcos lah makan free,  al maklum lah student Uitm ni berhantu sikit kalau bab stiker ni.. termasuk lah aku sekali, sanggup buat apa saja untuk stiker, even kalau perlu membunuh sekali pun. ok tipu!

ceritaa bab makan free haa meh nak cerita sikit.. ok berbalik pada majlis berbuka puasa tadi.. aku terharu ssangat sebab makanan yang dihidangkan tu perhhh tak sedap langsung... bukan nak mengomen tapi dorang hidangkan makanan yang dah basi.. memang terbaik lah kan... keesokkan harinya ramai yang mengadu sakit perut,,

waa... nasib baik aku tak makan masakan yang basi tu, memang pada mulanya salah sorang daripada kami yang tercium lauk ayam tu. lauk ayam sambal tu berbau pelik, dia cakap bau macam basi so aku dengan rasa ingin tahunya pun merapatkan hidung ke pinggan yang mengandungi ayam tadi, huhu perhh bau dia boleh tahann lah, ngiat hidunga aku, bluwekkk! yanga ku hairannya dah tahu lauk tu basi yang korang pergi makan jugak tu apahal?? sekarang tengok sapa yang susah??aku jugak. (tak da kena mengena dengan akau pun,hehe)

 selesai je berbuka kami berjemaah menunaikan solat maghrib bersama-sama Dato, selepas je selesai bersolat.. kami tunggu kejap yang berbahagia Dato Sahol nak berucap sepatah dua katanya.... dalam banyak2 perkara yang dia duk bebel tu,, aku tertarik dengan satu benda ni, dia cakap yang Uitm Shah Alam akan dibina LRT tidak lama lagii.weeee nampaknya aku bakal naik train lah nanti hhuhu. ops maaf bukan aku, student uitm shah alam bakal menikmati kemudahan yang disediakan ini lah nati huhu, bestnya  mueheheh macam jakun pulak aku ni kan.. biar lah.. ada aku kesah! >.<

Monday, 6 August 2012

"PAGI YANG MENGASYIKKAN"


    Assalamualaikum...


Hai. Apa khabar? sihat tak? tak sihat eh? alolo kesian-kesian.. Apa?? sihat?? kalau sihat bagus lah,hehe. selamat berpuasa yee, Baiklah cerita sedih nak di story mory nih, erkk sedih ke?? tadi pagi tira siap-siap awal sikit, sebab nak pergi site cari bangunan kat sidec( nama pekan kat sini) so tira bangun agak awal hari ni, alamak kantoi hehe..

Sebelum ni kalau dah hari cuti macam ni, jangan harap lah nak bangun awal-awal, lagi tak tengahari lagi tu duk membuta,kekeke.. Hadoii malas sungguh anak dara ni, kalau jejaka2 gentlement kat luar tahu ni, adartu lah aku, apa yang aku merepek nii! 

Bukan apa semalam tira tak boleh tidur, lepas subuh baru boleh lelap, sadis... Banyak fikir that's why tak boleh tidur, fikir masa depan,huhu. Oklah tadi lepas je siap-siap dalam keadaan yang tergesa-gesa ni sebab kan ingat dah terlambat, janji dengan kawan awal, tapi bangunnya lagi 15 minit sebelum time yang di janjikan tu. Apa lagi bersiap pun macam nak pergi perang lah... Gurls kalau nak keluar.. Lagi tak iron tudung tak iron baju tak sah lah, even T'shirt dengan seluar jeans pun nak di iron,hewhew... 

Tapi tadi main rembat pakai je, tak sempat nak iron2 lagi dah.. Tak sangka dapat keluar 3 minit awal dari time yang di janjikan. Bekobar-kobarlah pergi tunggu kat tempat yang dijanjijkan, hampehh..... Sorang pun tak ada lagi, rupa-rupanya tira dan witwit yang paling awal.

Bab yang paling awal tu tak pe lagi.  Yang menambahkan lagi kemarahan bila call je kawan, dia cakap dia baru bangun so cakap tunggu kejap, masa dengar je dia cakap macam tu rasa nak cekik2 je dia sampai lemas...  Sabar Nur Atira kita di bulan puasa ni sayang...Yang jadi mangsanya tira dengan kawan tira lah.. kitorang datang paling awal sama-sama sbb kitorang satu bilik and sama group, dia yang kejutkan tira bangun, tima kasih awak, sayang awak witwit, hehe. ok suda..


not at all..

Setelah hampir 15 minit menuggu datang lah sorang dengan wajah kemut kemit.. seperti muka mintak penampar jer! Muka nak cakap sorry sebab lambat sikit. setelah 10 minit pulak datang lagi sorang.. nak tunggu semua orang datang ambik masa 1 jam lebih lah jugak.. Lepas tu kitorang pun berjalan lah keluar sidec, time tu cuaca agak panas walaupun pagi, dugaan bulan puasa.. Jarak perjalanan pun boleh tahan jugak lah jauhnya.. Maybe sebab jalan kaki kot, kalau naik kereta 10 minit je dah sampai..Tak da lah jauh sangat kan =,="

Lepas je sampai kitorang pergi office pemaju untuk mintak kebenaran nak masuk tapak pembinaan diorang yang tengah sibuk dengan pembinaan banguna shopping complex tu.. Lepas ni kopak lah duit aku. After dah tanya-tanya mintak kebenaran semua. Staff tu cakap adik tak boleh masuk dengan hanya berseliper macam ni, kena pakai kasut bertutup baru kami benarkan kalian masuk ke site, ahhh sudah.. Yang jadi masalahnya sekarang semua girls dah pakai kasut bertutup, cuma guys je yang tak da sorang pun yang pakai kasut bertutup, semua berselipar ala2 tak tahu pape.. Last2 kitorang balik macam tu je... Sampai je bilik terus aku Qado tidur, hewhew.. sakit hati punya pasal.

Sunday, 22 July 2012

Melantak ke Makan??



   
Assalamualaikum...


Alhamdullillah.. Hari kedua puasa masih dapat berbuka kat rumah bersama family lagi even adik nombor 3 dah kena balik asrama petang tadi, seronok dapat makan masakan mak. Lepas bebuka nanti, aku pulak yang harus berangkat pergi. Tadi sempat jugak buat kek walaupn nampak macam tak jadi tapi adik cakap sedap. Opss dia memang tak puasa pun,hehe. Dia tidak dibenarkan berpuasa lagi sebab gastrik dia belum pulih sepenuhnya. Dia berada di darjah 3 sekarang. Hyper sungguh adikku yang tu.. Baiklah tadi sempat tolong mak kat dapur walaupun tak da apa yang nak ditolongkan sangat sebab mak cuma masak simple-simple je hari ni. Mak dah beli lauk di bazar ramadhan tadi. Nampaknya berbuka nanti dapat lah makan sup gear box.hehe (beli kat bazar tadi,special punya)..


Gambar Hiasan..


Dah lama tak makan ni, tulah untungnya bulan puasa 'semua makanan keluaq mai'( bak kata orang kedah) haha. Tapi tak boleh melantak makan banyak sangat, makan pun berpada-pada ja. Pernah dengar tak orang mati lepas berbuka puasa?? sebab terlalu banyak makan sampai tak boleh bernafas... Astagfirullahhalazim.. mintak dijauhkan. Sebenarnya apa yang aku duk merepek ni kan?? ntah la... apa2 pun selamat berbuka puasa :)




Saturday, 21 July 2012

Hari Pertama Sahur


Assalamualaikum...

Malam pertama sahur sangat menyeronokkan, semua orang bangun makan sama-sama. Dan yang paling best dapat bersahur kat rumah macam ni. Lepas sahur mesti kena minum air kosong banyak-banyak. Selalu kalau makan sahur mak akan masak daging goreng, rasa macam menu wajib kut, suka sangat bila dapat makan masakan mak. Lepas ni mesti dah tak boleh macam ni lagi. Makan dekat hostel dengan kawan-kawan jela nampaknya no more family lagi. Tapi seronok juga sahur dengan kawan-kawan pun :)






lepas sahur tak elok tidur balik sebab baru sudah makan kan. Selalu kalau lepas sahur masa sekolah dulu selalu tidur balik sebab kononnya takut ngantuk pulak masa dalam kelas nanti, padahal dapat tidur setengah jam je sebelum bangun pulak time subuh dan terus mandi pegi sekolah. Kesannya lagi lah rasa mengantuk buat macam tu sebab dapat tidur kejap je. Sekarang tunggu je sampai subuh terus. Kadang-kadang tu tido balik lepas subuh. Mesti ramai yang pernah buat macam ni kan?? kan?? hehe....


Friday, 20 July 2012

Jangan Lupa Niat ye..

      Assalamualaikum...



Hai semua apa khabar? Alhamdulillah esok dah nak puasa, pagi ni first sahur, waaahh tak sabanye. emm seperti biasalah mesti kena niat puasa kan, korang2 jangan lupa niat pulak kang puasa tak berniat pulak, dah terbatal. Selalu masa saya kecik-kecik dulu mak selalu ajar saya untuk berniat di malam pertama bulan puasa. Niatkan selama sebulan jadi lepas ni kalau terlupa untuk niat hari-hari tak payah risau lagi sebab kita dah niat berpuasa selama sebulan di awal puasa kan. Selamat menjalani ibadah puasa.


Niat Puasa Sebulan dan Esok Hari


Sunday, 15 July 2012

Alamak Hidung Saya Merah



                                         Assalamualaikum..


Hai korang.. sihat dak?? sekarang ni dah macam orang sakit je rasa, asyik berhingus tapi tak makan ubat la pulak. tak sangka datang bilik kawan tadi. tak sangka dia bawak kotak first&aid,
mai aii banyak gila ubat dia bawak, dah macam kerja doktor pulak aku tengok minah sorang ni. Tengok dia bawak keluar ubat hingus(selsema) so aku makan lah satu.







Buat kedua kalinya aku rasa macam budak hingusan sekarang ni. Opss... lupa nak cakap kalau selsema pastu korang tak da ubat nak makan so korang bolehlah lawat bilik kawan korang, mana tahu untung-untung dia ada bawak ubat, korang boleh jugak mintak sikit  kan haha... sebenarnya aku malas nak pegi kelinik thats why aku biar je sakit-sakit berlarutan, malas punya pasal. Bukan apa kalau pergi kelinik mak aii punya lah lama nak tunggu giliran nak dirawat tuh. Kalau amik ubat kat kelinik dalam ni free jer, saja mention nanti korang fikir aku kedekut pulak thats why ubat-ubatan  aku ambik kat kawan jer, bukan kat doktor. Sakit selsema jer tak pe kot. Esok nak pegi Teluk Batik lah huhu. Mandi laut, hmmm dah lama tak mandi laut ni, awkward excited kejap,kekeke. Apa yang aku melalut kan ni... nanti korang menci pulak, weee... bye2.


Sunday, 17 June 2012

ICHIBAN UNTUK SI MANJA ANDA

Assalamualaikum..





Makanan apekah yang sesuai untuk ikan guppy korang?? Pernah tak korang Tanya ikan korang terlebih dahulu.. makanan jenis apekah yang dia suka makan?? Adekah ayam kfc hot and spicy atau bubur ayam je?? jangan buat main ikan pun memilih tahu! ok. Aku ada bela sekolam ikan guppy yang montel-montel. Mungkin diorang ni cukup makan dan cukup tidur kot, sebab tu dia montel. Tahukah jenis makan apekah yang aku bagi diorang ni makan?? Jawapannya semudah 1..2..3..  iaitu ichiban, yup ichiban tropical.


Harga dia pun berpatutan hanya Rm 4 je untuk satu paket biasa. Saiz sederhana gitu. Aku bukan duta produk ichiban tetapi aku hanya penggunanya sahaja untuk ikan-ikan aku. Lebih-lebih nak promote pulak aku ni kan, hehe. Saje lah nak kongsi dengan korang, mana tahu korang ada bela ikan ke? Boleh lah try ichiban ni kat ikan korang, jangan korang pulak yang try. Manatahu Kalau-kalau korang ada yang lebih bagus, boleh share2  pulak dengan aku kan.





Sedikit tips lah untuk bela ikan guppy, ok kalau ada bela ikan guppy, korang mesti kan letak ikan guppy korang banyak-banyak dalam satu kolam atau pasu kan. Pagi-pagi time korang nak bagi ikan korang makan tu apa kata korang cuba-cuba check ada tak ikan yang mati.


Kalau ada ikan yang mati cepat-cepat lah ambik buang sebab kalau korang biar ikan yang mati tu dalam kolam ikan guppy lama-lama, nanti tak semena-mena mesti banyak lagi ikan yang akan mati sekali. tahu sebab ape? Salah satu sebabnya nanti air dia bertukar jadi busuk.


Dan kalau korang perasan ikan guppy dia makan kawan dia. Kalau kawan dia mati dia akan gigit-gigit badan kawan dia tu. Sebab tu lah  ikan yang mati akan bertambah-tambah nanti kalau korang tak cegah awal-awal. Aku tahu ni pun sebab sepupu aku yang bagitahu, dia pun ada bela banyak ikan guppy juga.


Dulu patut lah ikan guppy aku ada yang mati. Rupanya aku biar je yang mati tu sebab malas nak buang, ikan guppy kan kecik je, jadi aku fikir setakat sekor takkan effect air kolam dia nanti, rupa-rupanya boleh menyebabkan banyak kematian lah,hewhew.

Saturday, 16 June 2012

SELAMAT HARI AYAH



Assalamualaikum


Hai selamat hari ayah... tadi sy buat lagi pavlova, kali ni untuk hari ayah pula, hari tu hari mak. ohh plus hari jadi adik sy juga, walaupun tak cantik tapi ayah sy cakap sedap, erk?? =.="
untuk resepi boleh klik sini











Friday, 15 June 2012

"ERTI BAHUMU"

  Assalamualaikum..

Hai... Kalian, sihat? Alhamdullilah masih lagi bernafas, hampa apa khabar? sayangnya terlepas cerita di tb tadi, cerita apa? nanti sy story mory sini. Orait jom kita baca ni....




Ibuku selalu bertanya padaku apa bahagian tubuh yang paling penting?? aku menjawab, suara kerana setiap manusia memerlukan suara untuk berkomunikasi dan memahami orang lain. 
Ibu berkata, 
"Sayangku, bahagian tubuh yang paling penting adalah bahumu."Aku bertanya, "Apakah kerana fungsinya untuk menggerakkan lengan?"Ibu membalas, "Bukan, tapi kerana bahu dapat menahan kepala seorang teman atau orang yang kamu sayangi ketika mereka menangis.Kadang-kadang dalam hidup ini, semua orang perlu bahu untuk menangis. 
Aku cuma berharap, kamu punya cukup kasih sayang dan teman-teman agar kamu selalu mempunyai bahu untuk menangis bila- bila pun kamu memerlukannya."Akhirnya, aku tahu, bahagian tubuh yang paling penting adalah tidak menjadi orang yang mementingkan diri sendiri.Tetapi, simpati terhadap penderitaan yang dialami oleh orang lain. 
Orang akan melupakan apa yang kamu katakan.Orang akan melupakan apa yang kamu lakukan.Tetapi, orang tidak akan pernah lupa bagaimana kamu membuat mereka bererti.

p/s: Kat sini nak bagi tahu bertapa pentingnya bahu kita tu.  Sangat bermakna juga kepada orang lain.

Thursday, 7 June 2012

RESEPI PAVLOVA


Assalamualaikum..

Hari ni terasa macam nak kongsi resepi pulak dekat my online diary ni,muehehe...dah macam rojak diary je rasa, macam-macam hal yang tak berkaitan disumbatkan di online diary ni, ok lah sebenarnya pavlova ni sy buat masa hari ibu hari tu, pavolova ni tak da susah sangat nak buat sebab bahan dia pun simple-simple je. Mari kita mulakan.


Godek punya godek ada pic ni je.
Dah tinggal separuh.

Bahan-bahannya:
-6 biji putih telur
-1 cawan gula kastor
-1 sudu kecil esen vanilla
 -1 sudu besar tepung jagung
-1 sudu cuka

ambik putinya sahaja.

pukulkan kesemua adunan tadi sehingga kembang
griskan dulang dulang@boleh juga gunakan kertas minyak.

setelah itu masukkan kedalam dulang pembakar.



Topping:

- Putar whipping cream, guna 1 kotak kecil whipping cream. 

Cara-cara:


- Putarkan putih telur sampai kembang kemudian masukkan gula kastor sikit demi sedikit sampai habis. Kemudian masukkan tepung jagung, esen vanilla   dan cuka.
- Pukul sehingga adunan betul-betul kembang.
- Panaskan ketuhar selama 15 minit pada suhu 150'c, kemudian masukkan adunan kedalam dulang pembakar dan bakar selama 1jam 30 minit.
- Setelah pavlova masak biarkan dulu pavlova selama 30 minit di dalam oven. setelah 30 minit baru dikeluarkan supaya ia tidak turun/mendap.
- Dan setelah pavlova tadi sejuk barulah diletakkan whipping cream, bolehlah dihiaskan dengan buah-buahan kegemaran.



Wednesday, 6 June 2012

AIR TERJUN

Assalamualaikum...


2 hari yang lepas kami satu family pergi mandi-manda di air terjun Lata mengkuang, best jugak main air sebab dah lama tak mandi sungai, Air dia sejuk dan bersih. Sempat jugak aku tangkap anak-anak ikan dengan adik-adik aku. Kami juga berkelah di situ. Berkelah ikan bakar. kami bakar anak-anak ikan yg kami tangkap tadi. Ramai juga pengunjung yang datang untuk bermandi-manda dan berkelah di situ, kawasan air terjunnya sangat luas dan pemandangan sekitarnya juga sangat menarik. Sampai mengigil-gigil aku mandi, mana tidaknya berendam lama kemain. Air sungai dia pulak sejuk amat, setelah berpenat bermandi-manda pada pukul 4.30  petang kami pun bertolak balik. Hari pun makin petang dah rupa macam nak hujan. 




pepatung  kecik bewarna biru.

Mula ingat tak nak mandi. Pastu kemain lama lagi aku mandi
daripada orang yg beriya-iya nak mandi tu.

Tangan siapakah itu??


Monday, 4 June 2012

PETUA RAMBUT LEBAT

Assalamualaikum...



Rambut yang lebat ikal dan mayang adalah idaman setiap orang, tak kiralah lelaki mahupun wanita,acece..ayat. ok nak sambung cerita ni, dulu masa darjah 3 aku ada 2 orang kawan baik. Kawan yang sorang ni cakap kalau bulu mata jatuh jangan dibuang dulu sebaliknya kau ambik letak dekat rambut kau, nanti rambut boleh jadi lebat(tahyul) kesannya setiap kali bulu mata aku jatuh je aku beriya-iya nak ambik letak kat kepala. begitu jugak dengan yang si pemberi petua dan kawan aku yang lagi sorang turut sama-sama terjebak mengamalkan petua ni. Hasilnya wallah rambut aku lebat 3kali ganda daripada yang asal.ok tipu! 




macam ni



Kalau ikut petua orang dulu-dulu kalau tak silap diorang guna pati santan yang dilumur-lumur ke kepala dan dibiarkan selama 1jam. Hasilnya rambut lebat lah kot. Pati santan tu diperah daripada sebiji kelapa dengan menggunakan air suam. Setelah selesai cucilah bersih-bersih. Dah lebat.....silalah mencubanya kalau anda menginginkan rambut yang lebat serta hitam bermaya. Amalkan 2-3 minggu sekali.




Saturday, 2 June 2012

BLOGLIST JUN INSAN BIASA

Assalamualaikum..





Sy join segment bloglist dari aridz, Thanks aridz sudi jemput sy, ^_^
kawan-kawan jum lah join, klik banner diatas untuk join.










Tarikh Tamat  : 5JUN 2012

Friday, 1 June 2012

PUNCA HASAD DENGKI...

Assalamualaikum... Apakah itu hasat dengki? Hasad dengki sebenarnya ialah penyakit hati dan maksiat batin yang terdapat pada manusia tanpa mengira bangsa dan keturunan. Perkataan hasad berasal daripada bahasa Arab iaitu al-hasad. Orang yang mempunyai sifat hasad ini mengharapkan sesuatu nikmat yang ada pada seseorang berpindah kepada dirinya.

Dalam bahasa Melayu, perkataan 'dengki' digandingkan dengan perkataan hasad bermaksud: "Kebencian (kemarahan) kerana perasaan cemburu atau iri hati yang amat sangat." Jadi, hasad dengki merupakan perasaan tidak senang hati dalam diri seseorang apabila melihat orang lain mendapat sesuatu kebaikan."

Dalam Kitab Ihya' 'Ulumuddin karangan Imam al-Ghazali ada disimpulkan punca dan sebab timbulnya perasaan hasad dengki. Antaranya ialah:

1.Perasaan Permusuhan Dan Kebencian

Perasaan inilah yang paling banyak menimbulkan kedengkian. Mereka yang disakiti oleh seseorang, pasti berasa marah lalu menimbulkan kebencian. Di sini akan tertanamlah bibit dengki dalam dirinya.

2. Berasa Diri Mulia.

Perasaan ini manifestasinya ialah seseorang itu berasa keberatan kalau ada orang yang mengatasi kebolehannya. Dia tidak rela kalau ada orang lain yang melebihinya.

3. Takbur.

Orang yang mempunyai sifat takbur mempunyai watak suka membesarkan diri terhadap orang lain. Dia selalu memperkecilkan dan suka memperhambakan seseorang. Begitulah halnya dengan sikap Iblis yang takbur, lalu dia dilaknat oleh Allah S.W.T.

4. Ujub..

Allah S.W.T. telah menjelaskan kepada kita perihal umat di zaman silam. Mereka berasa takjub dengan diri mereka sendiri. Keadaan ini menghalang mereka daripada mendapatkan kebenaran.

5. Takut Terlepas Sesuatu Tujuan Dan Habuan.

Biasanya perasaan ini wujud di kalangan orang yang saling berlumba-lumba merebut sesuatu habuan. Setiap orang akan berasa dengki kepada saingannya apabila saingannya mendapat sesuatu kelebihan.

6. Ghairah Untuk Menjadi Ketua dan Mencari Populariti.

Seseorang yang terlalu ghairah untuk mencari populariti atau terlalu ghairah untuk mendapatkan jawatan tertentu akhirnya terdedah kepada sifat hasad dengki. Apabila orang lain berjaya mendapatkan jawatan yang diidam-idamkan olehnya itu akan timbul hasad dengki.

7. Busuk Hati.

Sekiranya busuk hati ini wujud pada seseorang, akan menyebabkan orang itu tidak suka sesuatu kebaikan diperoleh oleh hamba Allah yang lain. Apabila disebutkan di hadapannya tentang kesenangan mana-mana hamba Allah, hatinya menjadi sempit dan resah mendengarkannya. Tetapi apabila diketahui pihak lawannya gagal dan menerima nasib malang, dia akan berasa gembira dan suka hati.

Walau bagaimanapun dalam Islam terdapat dua perkara yang dibenarkan hasad. Jenis hasad ini dipanggil sebagai 'ghibtah' iaitu iri hati dengan kejayaan dan kemampuan seseorang lalu dia cuba bersaing secara sihat. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Tidak boleh dengki dan iri hati kecuali dalam dua perkara; iaitu iri hati terhadap orang yang dikurniai harta lalu menginfakkannya (di jalan Allah) pada malam dan siang hari, (juga iri hati) kepada orang yang diberi kepandaian membaca al-Quran lalu membacanya setiap malam dan siang" (Riwayat Bukhari dan Muslim).
Wassalam


Marilah kita bermuhasabah diri, semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan diri saya juga, wallahualam... 

Terima kasih kpd: Erti Hidup Seketika

Wednesday, 30 May 2012

Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie

Assalamualaikum...

Nak join: klik banner diatas



SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Follower Blog anda 350 dan kebawah , atau 500 dan kebawah juga (tempat terhad)
2. Tajuk "Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie"
3. Copy banner budak tecik atas ni dan linkkan ke Sini (URL segmen ini) atau anda tak pandai , anda boleh guna cara ini (Click Here)
4. Follow blog FR (nak unfollow lepas habis promosi blog pun boleh)
5. Erm.. itu jela rasanya (^_^) lebih-lebih nanti muntah uwekkkss.
6. Semua syarat dituruti blog anda dimasukkan dalam bloglist Fariz Reza [Dot] Com
7. Masukkan link entry anda di Kotak Komen bersama ayat seperti berikut "Setuju atau tidak setuju" blog anda dimasukkan dalam BW list ( Penjelasan )

Note:
Segmen ditutup apabila Blogger yang mendaftarkan diri seramai 50 orang.
Bloglist anda kekal selama seminggu dari tarikh segmen ditutup.





Tuesday, 29 May 2012

"DIA KEMBALI"

Assalamualaikum...

Dah dekat dua minggu kucing aku mati.. semalam dia datang dalam mimpi aku. dalam mimpi tu BELANG(nama gelaran bagi kucing =.=") datang kat aku dia dah besar,makin besar dari dulu la. Dia bergesel kat kaki aku sambil bunyi meaw.. aku sempat la jugak usap badan dia berberapa kali sebelum dia pergi dan lenyap dari pandangan aku. kebiasaannya BELANG akan bergesel sambil memandang muka aku atau sesiapa saja yang rapat dengan dia.

BELANG memang seekor kucing yang jinak. dan sangat disayangi oleh semua orang dalam keluarga aku, dari kecik kami dah bela dia,BELANG ni kucing yang sangat istimewa bagi kami. Seminggu pertama dia tak ada kami semua berasa sedih sangat terutama adik aku yang bongsu. dialah paling terasa sekali sebab selalu lepas je, balik sekolah terus dia cari belang dan main-main dengan kucing ni. Adik aku memang suka kucing dari kecik-kecik lagi. kami bela kucing dan suka kucing pun sebab dia lah.


Sebelum ni keluarga kami tak berapa minat kucing sangat apatah lagi membela makhluk yang comel tu. memang mustahil lah. cerita pasal aku keluarga aku suka kucing ni semuanya berlaku lebih kurang dua tahun lalu. Ada seekor ibu kucing ni. mulanya dia kena buang dengan tuannya kat kawasan perumahan aku ni. aku suspek dia kena buang pun sebab keadaan dia yang tengah bunting masa tu.. memang trajis dan kejam aku rasa. Bela kucing ni takda la best mana (ada jugak peminat kucing yang tarik muka) , tetapi kita rasa sayang bila kita dah rapat dengannya. Kenapa dan mengapa belang ni mati biarlah menjadi rahsia keluarga, cehh tak da lah. Belang mati sebab kena gigit dengan <dog><", dogie mogie yang jahat!



dia kecil




Lepas je belang mati, ingat nak cari kucing baru, tapi belum jumpa lagi yang sesuai. Ada sesiapa nak dermakan tak??(kidding) =.="



Cara mudah tanggalkan blackhead



Assalamualikum…


Cara berkesan nak hilangkan black head/white head kat muka, terutamanya kat hidung tu. simple saja cuma perlu ada 1 biji telur, ambik putihnya saja, kuningnya boleh di goreng buat makan dengan nasi, ok mengarut! lepas tu kapas muka (facial cotton). Bila ditarik je masker  yang dah kering tu dari muka, perhhh sakit! keluar habis segala black head/white head yang menetap. Aku guna pore pack pun, tak tanggal sakan macam ni. kepada sesapa yang nak tanggalkan white head/black head kat hidung, Ha meh try cara ni, aku dah buat memang berkesan. Alhamdullilah..



Info sikit : Blackheads terhasil kerana liang roma/ pori tersumbat dengan keratin dan sebum yang menghitam kerana teroksida.




ni contoh cotton yang
dibahagi dua tu,kalau tak
 jelas aku minta 
maaf.



ni masa aku dah tanggalkan.. kalau 
korang nampak ade tu keluar
 blackhead >.<"






ni contoh gambar dari internet, 
ni apa banyak gila nih??ohh wierd.




Mula-mula korang kena wap kan dulu wajah/muka korang dengan air panas, tujuan dia kasi pori-pori tu terbuka.Lepastu, celupkan kapas muka yang korang yang dah bahagi dua tu kat dalam putih telur. kemudian tempek lah dekat wajah/muka tu ye.. Tunggu sampai kering baru tanggalkan.


last skali, cuci dengan air panas air suam, kalau aku rajin, aku guna air suam, kalau ehm..ehm..aku bantai air sejuk je(jangan ditiru ni, tujuan mencuci wajah dengan air suam adalah untuk memebersihkan pori-pori yang tersumbat dan membunuh bakteria yang bertapak di wajah/muka). Ok lepastu letak toner, dah siap.
hasilnya nanti kulit jadi lincin. smooth gitu.





p/s: kena rajin ni kalau nak buat, jimat dan mudah :)