Sunday, 17 June 2012

ICHIBAN UNTUK SI MANJA ANDA

Assalamualaikum..





Makanan apekah yang sesuai untuk ikan guppy korang?? Pernah tak korang Tanya ikan korang terlebih dahulu.. makanan jenis apekah yang dia suka makan?? Adekah ayam kfc hot and spicy atau bubur ayam je?? jangan buat main ikan pun memilih tahu! ok. Aku ada bela sekolam ikan guppy yang montel-montel. Mungkin diorang ni cukup makan dan cukup tidur kot, sebab tu dia montel. Tahukah jenis makan apekah yang aku bagi diorang ni makan?? Jawapannya semudah 1..2..3..  iaitu ichiban, yup ichiban tropical.


Harga dia pun berpatutan hanya Rm 4 je untuk satu paket biasa. Saiz sederhana gitu. Aku bukan duta produk ichiban tetapi aku hanya penggunanya sahaja untuk ikan-ikan aku. Lebih-lebih nak promote pulak aku ni kan, hehe. Saje lah nak kongsi dengan korang, mana tahu korang ada bela ikan ke? Boleh lah try ichiban ni kat ikan korang, jangan korang pulak yang try. Manatahu Kalau-kalau korang ada yang lebih bagus, boleh share2  pulak dengan aku kan.





Sedikit tips lah untuk bela ikan guppy, ok kalau ada bela ikan guppy, korang mesti kan letak ikan guppy korang banyak-banyak dalam satu kolam atau pasu kan. Pagi-pagi time korang nak bagi ikan korang makan tu apa kata korang cuba-cuba check ada tak ikan yang mati.


Kalau ada ikan yang mati cepat-cepat lah ambik buang sebab kalau korang biar ikan yang mati tu dalam kolam ikan guppy lama-lama, nanti tak semena-mena mesti banyak lagi ikan yang akan mati sekali. tahu sebab ape? Salah satu sebabnya nanti air dia bertukar jadi busuk.


Dan kalau korang perasan ikan guppy dia makan kawan dia. Kalau kawan dia mati dia akan gigit-gigit badan kawan dia tu. Sebab tu lah  ikan yang mati akan bertambah-tambah nanti kalau korang tak cegah awal-awal. Aku tahu ni pun sebab sepupu aku yang bagitahu, dia pun ada bela banyak ikan guppy juga.


Dulu patut lah ikan guppy aku ada yang mati. Rupanya aku biar je yang mati tu sebab malas nak buang, ikan guppy kan kecik je, jadi aku fikir setakat sekor takkan effect air kolam dia nanti, rupa-rupanya boleh menyebabkan banyak kematian lah,hewhew.

7 comments:

Sha Sumary ^^ said...

yea.. betul 2... ikan2 jenis ni suka mkn kwh2 dorg..tp comel kaaannn.. sha panggil ni ikan naga. hikhikhik
ingat lg bapa sha suka beli ikan utk sha sbb sha suka bela ikan.. hehehehehehehe....
bapa beli la ikan afrika... warna nya cantik dan sisiknya berkilau.
sangat susah dijaga kalau xkena gaya..
dulu beli la 5,6 ekor utk dibela.. lama2 bnyak yg matiiiiiiiiii...
huaaarrgg :'( sebab dorg suka mkan kwn2 dorg yg len.. *padahal sha salu bagi dorg makan.
jahat ar dorg.. hmmm
Last2 tgal 2 ekor je..
malas nak bela dah. muahahaha =_='

Atyrah said...

sadis pulak dengar cita Sha ni,kelakar pun ade, hehe.. sabarye, memang ikan suka makan kawan2 dia sendiri sebab persaingan ^^

Cik Eyra said...

entry nih,sgt mnarik,walaupun sy xbela ikan,skurgnya sy dpt info dr awk :)

Atyrah said...

semoga berguna untuk kamu, tima kasih :)

Nurulee said...

Teringat pulak ee pernah bela ikan ni dgn kengkawan time primary school dulu untuk project KHB kut. Hahah =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/my-birthday-on-this-year.html

Penyuluh Perikanan said...

ikan yang bagus dan keren, saya suka sobat, terima kasih yah....

Miss Etown said...

hi. im already follow ur blog.. feel free to visit n follow me back.. thanks :)