Tuesday, 29 May 2012

Cara mudah tanggalkan blackhead



Assalamualikum…


Cara berkesan nak hilangkan black head/white head kat muka, terutamanya kat hidung tu. simple saja cuma perlu ada 1 biji telur, ambik putihnya saja, kuningnya boleh di goreng buat makan dengan nasi, ok mengarut! lepas tu kapas muka (facial cotton). Bila ditarik je masker  yang dah kering tu dari muka, perhhh sakit! keluar habis segala black head/white head yang menetap. Aku guna pore pack pun, tak tanggal sakan macam ni. kepada sesapa yang nak tanggalkan white head/black head kat hidung, Ha meh try cara ni, aku dah buat memang berkesan. Alhamdullilah..



Info sikit : Blackheads terhasil kerana liang roma/ pori tersumbat dengan keratin dan sebum yang menghitam kerana teroksida.




ni contoh cotton yang
dibahagi dua tu,kalau tak
 jelas aku minta 
maaf.



ni masa aku dah tanggalkan.. kalau 
korang nampak ade tu keluar
 blackhead >.<"






ni contoh gambar dari internet, 
ni apa banyak gila nih??ohh wierd.




Mula-mula korang kena wap kan dulu wajah/muka korang dengan air panas, tujuan dia kasi pori-pori tu terbuka.Lepastu, celupkan kapas muka yang korang yang dah bahagi dua tu kat dalam putih telur. kemudian tempek lah dekat wajah/muka tu ye.. Tunggu sampai kering baru tanggalkan.


last skali, cuci dengan air panas air suam, kalau aku rajin, aku guna air suam, kalau ehm..ehm..aku bantai air sejuk je(jangan ditiru ni, tujuan mencuci wajah dengan air suam adalah untuk memebersihkan pori-pori yang tersumbat dan membunuh bakteria yang bertapak di wajah/muka). Ok lepastu letak toner, dah siap.
hasilnya nanti kulit jadi lincin. smooth gitu.





p/s: kena rajin ni kalau nak buat, jimat dan mudah :)

31 comments:

Dakara said...

waaa macam teringin nak buat je :D

fatin nabilah (jue) said...

wah,berguna tip ni..selalu picit je kasi keluar..hihi :p

! NZ Si Panglipur Lara ! said...

wahhh thanks for the info,,nak try laa

SYAH'IZZAT said...

wow panduan yg bguna :)

Aida Omar said...

ha aida selalu buat memang sangat teruja bila natang nie melekat kat kapas tu.. kadang2 aida guna tisu.. hehe..bila kapas tu tak sempat nak beli. :P

☻Cik N!sya Sch3wlala™☻ said...

wow.. heran dengan gambar yg last sekali tu. manyakknye yang keluar ye balck headnye. sape punye la tu. hoho. ;p

Atyrah said...

hahaha, tak tahu la.. atyra google2 image tu :)

Atyrah said...

kan aida, teruja je bila benda dah tu keluar, emm good idea.. nti kalau tak de kapas ni boleh guna tisu je, hehe :)

Atyrah said...

yup, terima kasih :)

Atyrah said...

same-same, gud luck k hehe :)

Atyrah said...

terima kasih, dulu kita pun selalu picit jugak, tapi nanti dia lekat parut lah hehe :)

Atyrah said...

silakan buat, best ni bila benda tu dah keluar :)

nurul cHempaka said...

ok!!sy akan try!!thnks for the info!:)

Camy Alya said...

wah!! kena try ni. wajib

syafiqakarim said...

tips berguna time menganggur ni.
jimat.hewhew

syahirah said...

saya pernah buat..serious , boleh nmpk blackhead tu..hilang !

Sally Yatiey said...

Teringin nak buat tapi tak suka dengan bau telur tu, hee. :)

Miss Primadona said...

dh lma cari solution nk hilngkan bnda alahh nie! thanks sharing :)

NurHaffizah said...

thanks ah bgi tips mcm ni memg slalu blackhead ni kacau kat muka . nak try buat lepas ni :) hehe

Cik Semut... said...

menarik~~tapi efficient x ek?huhu..

Yana Empire said...

really? baru tawu >,<

nak try !

Hood Kamil said...

tido2...heh

::azmina nordin:: said...

nice info..selalu orang picit ja..thnx ya..jom terjah update terbaru saya http://azminanordin.blogspot.com/2012/05/2-minggu-berperang.html

~~oOpEt~~ said...

teringin nk wat tp pet pemalas :D

Atyrah said...

azmina nordin: takde lah sakit sangat, macam pakai pore pack jugak :D

Atyrah said...

Opet~ tengok ada pesanan kat hujung post, hehe :)

POSH76 said...

bagusla petua ni...nak cubalaaa..TQ

Witwithoney said...

I tag nama u....bagus punya tip....

http://witwithoney93.blogspot.com/2012/05/segmen-2-jom-blogwalking-cari-bloglist.html

Atyrah said...

Thanks semua yang sudi komen, kwn2 boleh laH try ye :D

Linda Zehan said...

Good tips.. =) usefull...

Atyrah said...

Thanks.. @Linda Zehan